NyitĂłlap
HĂ­rek
Templomunk
Pasztorális terv
Közösségeink
Imák
Ügyintézés
ArchĂ­vum
Hitoktatás
PowerPoint gyűjtemény
Prédikációk

A szentmisék rendje

Polgáron

Hétfő, kedd, péntek: 7.30
Csütörtök: 17.00
Szombat: 7.30, 18.00 (téli időszámításkor 17.00)
Vasárnap: 9.30

Filiák

Görbeháza: vasárnap 8:00
Tiszagyulaháza: vasárnap 11.00
Újtikos: vasárnap 13.30

 
Hittanos oratórium

Add tovább a jót!

A Nyári Oratórium június végén, tárt ajtókkal várta a hittanos gyermekeket. Egyházközségünkben idén először, ugyanis egy nagyon különleges táborozási lehetőséget kínáltunk és kínálunk.
Mi is azaz Oratórium és miért olyan különleges?
Az Oratórium Szalézi nővérek által szervezett tábor. Fontos alapelve Don Bosco nevelési módszere, aki olyan stratégiát dolgozott ki, mely a személy egészét fogja át, közben segítve fejlődését. Az egyén személyiségére, növekedésére és legfőképpen szabadságára fekteti a hangsúlyt, s olyan környezetbe való bevonásra törekszik, ahol a gyermek a legjobbat hozhatja ki magából. A tábor változatos programsorozatból áll, rengeteg játékos, fejlesztő elemekre, csapatokban működő feladatokra épül, nem megfeledkezve a lelki feltöltődésről. Ma már nem csak nővérek rendeznek Oratóriumot, hanem világszerte más egyházközségek is. Így merült fel bennünk is az ötlet. S, hogy miért olyan különleges? Azt élménybeszámolójukban elárulják a táborozó gyerekek:

Hittanos oratórium beszámolóm

2016. június 27-től június 30-ig hittan táborban vettem részt. Felnőttek személyében Viki néni, Marika néni, Piroska néni és Ágota anyukája volt velünk, akik sok jó és vidám játékot, feladatot és programot találtak ki nekünk.

A programok minden nap 8:30-tól 12:30-ig tartottak. Napi egy étkezést kaptunk, illetve minden nap volt szentmise.

Hétfőn pólót festettünk, ami nekem nagyon tetszett, csak egy picit nehéz volt, így mindenki nagyon komolyon vette a feladatot. Ezután felköszöntöttük László atyát névnapja alkalmából egy énekkel.

Kedden társasjátékot készítettünk.

Szerdán Tiszadobra utaztunk, Andrássy Gyula gróf kastélyába. A kastély gyönyörű, francia kertje elmondhatatlanul csodálatos. Nagyon élveztem a labirintust. E napon különleges élményekkel lettem gazdagabb. Busszal érkeztünk vissza Polgárra.

Az utolsó napon, csütörtökön énekeltünk, majd hamburgert ettünk, és a templomkertben csapatjátékokkal folytattuk a napot. Végül Viki néni oklevelekkel jutalmazott meg mindenkit. Én a legsportosabb oklevelet kaptam meg.

Összevetve az egész hetet: jól éreztem magamat és együtt lehettem azokkal a gyerekekkel és felnőttekkel, akiket szeretek és kedvelek. Köszönöm nekik a gazdag élményeket és várom az augusztusi hittan tábort.

Jó szívvel ajánlom minden gyereknek, hogy vegyen részt ebben a vidám közösségben.

Köszönettel: Balogh Hanna

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Élményeim a hittanos táborról

Június végén hittanos táborban vettem részt.

Az első nap: pólót festettünk, amire az „ADD TOVÁBB A JÓT” feliratot írtuk. Majd átmentünk a templomba misére, ahol megtanultuk az „Add a kezed” című éneket és a szentmise közben együtt a gyerekekkel és gitárkísérettel énekeltük el. Délután pedig az Irány a bárka című mesét néztük meg.

Második nap: Újabb dalt tanultunk „Nézz testvér fel” című éneket, amit a már korábban tanult dallal együtt énekelhettünk el a szentmisén. Később Marika néni elmesélte nekünk a kenyérszaporítás történetét, amit közben el is báboztunk. Ebédre szendvics-totó versenyt rendeztünk, s végül az elkészült szendvicseket meg is ettük.

Harmadik nap: Kirándultunk!!! Elmentünk a tiszadobi Andrássy kastélyhoz. Szaladgáltunk a labirintusban, amit nagyon nagyon élveztem. Közben csigákat gyűjtögettünk, amit haza is hozhattunk magunkkal. A kastélyba is bemehettünk, ahol az idegenvezető néni elmondta a kastély történetét. A legjobban a titkos szekrény tetszett és az az óriási csillár, mely úgy csillogott.

Negyedik nap: Sokféle játékos feladatok voltak, amiket meg kellett oldani. Pl dobálós játék, ami a kedvencem volt, repülőhajtogatás, hullahopp karikán átbújós.

….és a mi csapatunk nyert! Nevünk a „szuper csajok” volt. A nap végén mindenki kapott oklevelet és csokit. Én a legmosolygósabb hittanos oklevelet kaptam.

Nagyon jól éreztem magam, s már most tudom, hogy augusztusban is menni fogok!

PAPP BETTINA 3.o.

Nyári oratórium

Viki néni hirdetett egy foglalkozást, melynek a címe: „Nyári oratórium”. Időtartama négy nap, június 27-30-ig.

A hétfői napon megismerkedtünk egymással, majd jöhettek a programok. Énektanulás, szentmise, agapé, kézműves foglalkozás és filmvetítés. Aki látta a filmet az társasjátékozott Marika nénivel. A játék célja a Mennyországba jutás. A kézműves foglalkozáson pólót festettünk egy felirattal mely így hangzik: ,,Add tovább a jót!” Kedden a téma a kenyérszaporítás volt. Marika néni elmesélte a kenyérszaporítás történetét, melyet bábokkal játszottuk el. Kaptunk pogácsát, mely árpakenyérnek lett kinevezve és meggyet is, ami a „halacska” volt. Ezután következett a ,,Szendvics totó”. Kérdéseket kaptunk és arra válaszolni kellett, így készítettük el a szendvicsünket és persze azt el is fogyasztottuk. Az előző nap mintájára saját társasjátékot készítettünk, mely 16 db bábut és egy játéktáblát tartalmaz.

A harmadik napon, szerdán, kirándulni mentünk Tiszadobra. odafelé két csoportban utaztunk, mikor mindenki odaért, együtt játszottunk a szabadban. Kis idő után elmentünk az Andrássy kastély előtti labirintusba, melynek neve: Francia kert. Bementünk a kastélyba is. Csodálatos látvány volt végignézegetni a tárgyakat, képeket, bútorokat. Mikor végeztünk, elmentünk egy kis büfébe, ahol kaptunk hot-dogot is és vásárlási lehetőség is adódott. Visszafelé menetrend szerinti busszal mentünk a buszmegállóba.

Csütörtökön kincskeresés volt. Pontokat kellett gyűjteni, mert a pontok voltak a kincsek. A játék négy állomáson történt. Három csapat volt. Angyalok, Szuperlányok, Fiúk és Lányok.

Az állomások:

1-Piroska nénivel: pohár horgászat, kulcstartó átadása szívószálon, egy almát kellett a homlokunk közé szorítani, azzal menni és célba juttatni, majd végül egy doboztornyot le kellett dönteni.
2-Eszterrel: repülőhajtogatás és az elkészített repülővel célba dobás.
3-Viki nénivel társasjátékot játszottunk, melynek a különlegessége az volt, hogy mi voltunk a bábuk.
4-Marika nénivel énektanulás: ,,Az Úrnak szüksége van Rád”, Egy nagyon jó és szórakoztató Talentum játékot is játszottunk, aminek a célja az, hogy bibliai szavakat kitaláljunk rajzolás, mutogatás, körbeírás alapján.

Ezután Szentmise következett, majd összegezték a teljesítményeinket. Megkérdezték erről a négy napról a véleményeinket. Mindenki csupa jót mondott, egyedül a szerdai napon a kirándulás napján a hazafelé vezető út nem mindenkinek tetszett, mert nagyon hangos és gyors volt a busz. Kihirdették az eredményeket. A három csapat közül a ,,Szuper lányok” teljesítettek a legjobban. Mindenki kapott saját névre szóló oklevelet is.

Nagyon tetszett ez az oratórium, mert jó volt a hangulat, ötletesek voltak a programok, de ami a legjobban tetszett az a kézműves foglalkozáson a pólófestés volt. Remélem lesz még sok ilyen oratórium és még több társ. Nagyon szépen köszönjük Viki néninek, Marika néninek, Piroska néninek, Eszternek és Erzsike néninek azt a sok segítséget!

Szabó Enikő

Oratórium

Nagyon tetszett a Nyári oratórium. Jók, ötletesek, aranyosak voltak a tanító nénik és sok jó programot szerveztek. Minden nap nagyon vidáman telt, mert sokat viccelődtünk, nevettünk. Nagyon jó volt a gyerektársaság is, sok barátot találtam. De a legjobban a tiszadobi kirándulás tetszett!

Tóth Edina

Élményeim

Nagyon tetszett a júniusban megszervezett hittanos tábor. Legszebb élmény számomra az volt, hogy a szentmiséken most nem csak ketten anyával, hanem a gyerekekkel, jó barátaimmal együtt ünnepelhettünk Jézus Krisztust. Ráadásul külön öröm volt számomra, hogy olyan gyerekekkel ismerkedhettem meg, akik ugyanúgy szeretik a lovakat, mint én!

Tiliczky Ágota

Nyári oratóriumi élményeim

Sok minden tetszett a nyári hittanos összejöveteleken. Jó volt az, hogy Laci atya hozzánk gyerekekhez beszélt, úgy hogy közel jött, és gitáros énekeket énekeltünk a miséken. Megtapasztaltam azt, hogy sokkal jobb több gyerekkel társasjátékot játszani, mint csak a testvéremmel. Anyukám hozott társasjátékban a cél a Mennyország volt. Ha jó cselekedet mezőre léptünk, jutalmul közelebb kerültünk a célhoz, azonban a bűnök mezőjénél távolabb. A súlyos bűnök mezőnél a „jó szentgyónás mezőbe” kellett ugrani. Kár, hogy nem volt idő befejezni a játékot! De az életben megélhetjük ezeket, hogy igyekezzünk jó cselekedeteket tenni, és a bűnöket kerülni! Ha elbukunk lehetőségünk van a jó szentgyónással megtisztulni a bűnöktől, és új életet kezdeni!

Amikor anya elmesélte a kenyérszaporítás történetét, melyet eljátszottunk, közben báboztunk, és kaptunk árpakenyérnek kinevezett pogácsát, és halnak kinevezett meggyet, amiket megehettünk.

Ezek után először meg kellett fejtenünk egy Szendvics totót, majd elkészítettünk magunknak a szendvicset, amit megettünk.

A tiszadobi kiránduláson megcsodáltuk a Kastélyban levő szép tárgyakat. Nekem a labirintusnak kialakított kert tetszett a legjobban. Még az volt a szerencse, hogy nem volt magas a sövény, így könnyen ki lehetett jutni belőle, és nem tévedett el senki sem!

Finom volt a hot-dog és a jégkrém, de a legfincsibb a hamburger volt, amit Piroska néni sütött ki!

A Kincskereső napon azt hittem, hogy elásott kincses ládát fogunk keresni, de kiderült, hogy a bennünk levő kincseket kell felfedeznünk a feladatokban! Voltak ügyességi játékok, ahol össze kellett dolgoznunk a partnerünkkel ahhoz, hogy megoldjuk pl: almát vittünk a homlokunkkal.

A repülő hajtogatás és célba dobás tetszett nagyon. Volt olyan társasjáték, ahol mi voltunk a bábuk.

Anyával tanultunk egy mutogatós éneket: „Az Úrnak szüksége van Rád”kezdetűt, mely arról szól, hogy fontosabbak vagyunk az égtől, a földtől, a tengertől! Az Úr szeret minket, úgy ahogy vagyunk, mindenki fontos számára!

Játszottunk a Talentum játékkal, melyben bibliai szavakat kellett kitalálni úgy, hogy a rajzolás, körbeírás, mutogatás adottságát használta az illető.

Megtanultuk ezzel a játékkal, hogy mindenkiben van valami, amiben különlegesen jó, ezek a mi kincseink. Mindenkiben van értékes adomány, amit a jó Istennek köszönhetünk! A nyári oratórium végén megbeszéltük a tapasztalatainkat, élményeinket.

Kapott jutalmat mindenki egy oklevelet aszerint, hogy miben volt jó és egy csokit, ami fincsi volt. Köszönöm az élményeket!

Dobos Dani 1 oszt volt (és segítsége anya)

Kapcsolódó oldalak: képek